Redacteur: prof. Philippe Humbert Centre d’Études et de Recherche sur le Tégument (CERT), CHU Besançon

De lederhuid is opgebouwd uit cellen met daartussen een extracellulaire matrix (ECM), bestaande uit vezels (collageenen elastinevezels) en een fundamentele substantie. De lederhuid werkt als een soort schokdemper en geeft de huid essentiële eigenschappen als elasticiteit, spankracht en stevigheid. Dit bindweefsel staat bloot aan twee soorten krachten:

  • Interne krachten die vanuit de lederhuid worden doorgegeven aan de opperhuid. Ze zijn het gevolg van de van nature in de verschillende vezels aanwezige spanningen en de spanningen die op deze vezels worden uitgeoefend door het bewegen van de fibroblasten.
  • Externe krachten die op het huidoppervlak worden uitgeoefend, als gevolg van druk, spanning en wrijving. Deze krachten worden via de opperhuid doorgegeven aan de lederhuid.

Fibroblasten zijn cellen die gevoelig zijn voor mechanische stimulatie en hierop reageren met een biochemische respons. Met behulp van dit soort stimulaties kan dus in feite een seintje worden gegeven aan de fibroblasten om natuurlijke biologische processen in gang te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de aanmaak van collageen, elastine en andere moleculen die door de fibroblasten worden afgescheiden en de ECM helpen remodelleren.

Massage is een behandelmethode die uitkomst kan bieden bij stress, angst, spiervermoeidheid, slapeloosheid en spanningen. Maar het is ook bevorderlijk voor de huid. Massage maakt de opperhuid namelijk soepeler en elastischer, en verbetert zo de esthetische eigenschappen van het huidweefsel. Het oefent bovendien mechanische stimulatie uit op de lederhuid, en brengt zo veranderingen teweeg in het gedrag van de fibroblasten en hun omliggende ECM.

Met deze informatie als uitgangspunt onderzochten we de effecten van endermologie®-gezichtsbehandelingen. Aan het onderzoek namen 30 vrijwilligers deel, bij wie de helft van het gezicht werd behandeld. De positieve effecten van de behandeling werden zowel door de deelnemers als de arts beoordeeld aan de hand van een klinische waardering. Op basis van de verschillende klinische beoordelingen en analyse van het weefsel werd vastgesteld dat: de aanmaak van collageen, elastine en hyaluronzuur werd gestimuleerd (+80%), de lederhuid werd geremodelleerd en de behandelingen een positieve impact hadden op tekenen van huidveroudering (stevigheid, helderheid en rimpels).

De inzet van mechanische simulatie bij de behandeling van tekenen van huidveroudering in het gezicht lijkt een veelbelovende nieuwe methode gebaseerd op natuurlijke mechanismen


Bron: Mécano-Stimulation™ of the skin improves sagging score and induces beneficial functional modification of the fibroblasts: clinical, biological, and histological evaluations. Humbert et al. Clin Interv Aging. 2015 Feb 2; 10: 387-403.