Tekst: Clelia Monteux

In het persbericht van de ‘International Society of Aesthetic Plastic Surgery’ (ISAPS) van drie december van vorig jaar heeft de organisatie de resultaten van haar jaarlijkse internationale enquête over cosmetische chirurgie bekendgemaakt.
De liposuctiebehandeling staat wereldwijd op de tweede plaats van meest voorkomende plastisch chirurgische ingrepen en dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Het aantal ingrepen is tussen 2014 en 2018 met 20,8% toegenomen. De gemiddelde ingreep duurt 1 à 2 uur en zorgt gemiddeld voor 1 à 2 weken ziekteverzuim.

Wat is liposuctie precies?

Liposuctie is een poliklinische procedure waarbij vetweefsel onder de huid wordt weggehaald om de lichaamscontouren te verbeteren.

De behandeling kan op veel verschillende plekken van het lichaam worden uitgevoerd, zoals armen, enkels, kuiten, knieën, dijen, buik, heupen en natuurlijk de zogeheten ‘zadeltassen’ (buitenzijde bovenbenen).

In algemene zin geldt dat als de liposuctie zorgvuldig wordt geïndiceerd en uitgevoerd, het verkregen en waargenomen resultaat na zes maanden naar tevredenheid is. Echter, er zullen altijd patiënten zijn die niet volledig tevreden zijn (onvoldoende verbetering, asymmetrisch resultaat, onregelmatigheden), waardoor er soms kleine aanpassingen achteraf nodig zijn.

Endermologie® behandelingen kunnen vóór liposuctie worden uitgevoerd

Door het bindweefsel tijdens een aantal preoperatieve sessies te mobiliseren, worden de weefsels al soepel en zo ook gezonder gemaakt om zo het risico van complicaties van de ingreep te beperken. Endermologie® behandelingen zorgen er ook voor de huid soepeler wordt, waardoor de chirurgische ingreep zelf straks eenvoudiger verloopt en er kleinere zuigbuizen gebruikt kunnen worden, zodat de ingreep minder traumatisch is. Het aanbevolen aantal preoperatieve sessies varieert van 8 tot 12.


Postoperatieve Endermologie® behandelingen helpen de weefsels te draineren en de huid gladder te maken, waardoor het uiteindelijke resultaat van de chirurgische ingreep nog beter zal zijn. Met de direct postoperatieve behandelprotocollen in sequentiële modus kan 5 tot 7 dagen na de ingreep gestart worden om oedemen en bloeduitstortingen te helpen verwijderen, maar ook om eventuele pijnklachten te verlichten. Als het weefsel het toelaat, kunnen de behandelprotocollen in continue modus ervoor zorgen dat eventuele asymmetrieën – zelfs oude – hersteld worden en de ‘sinaasappelhuid’ en andere onregelmatigheden aan het huidoppervlak worden gladgestreken.

Andere voordelen

Behandelingen van Endermologie® die door een gediplomeerd fysiotherapeut worden uitgevoerd, helpen de patiënt gemotiveerd te houden om zijn of haar levensstijl te verbeteren. Bovendien bieden ze een antwoord op allerlei vragen en twijfels waar de patiënt na de ingreep mee zit en die hij of zij niet altijd bij de chirurg ter sprake durft te brengen. Zodoende wordt de fysiotherapeut een bevoorrechte partner van de chirurg, doordat ze synergetisch met elkaar samenwerken: de fysiotherapeut optimaliseert namelijk de resultaten van het werk van de chirurg.

Endermologie® en liposuctie: een gouden combinatie

Endermologie® behandelingen hebben in de eerste plaats als doel om klachten als gevolg van de chirurgische ingreep te behandelen. In de tweede plaats hebben ze als doel om het resultaat op de behandelde zones te verfijnen en tegelijkertijd – indien nodig – een oplossing te bieden voor de niet behandelde zones van het lichaam.

EN ZOALS DOKTER MAJANI (CATANIË, ITALIË), DIE DEZE COMBINATIE AL SINDS 2001 TOEPAST, ZOU ZEGGEN:

“Onze cosmetisch chirurgische praktijk is veel minder invasief geworden dankzij een verantwoord gebruik van Endermologie® behandelingen. De resultaten zien er prachtig uit, als het werk van een kunstenaar.”

Download nu de LPG endermologie® brochure.

Bronnen:

  1. https://www.isaps.org/wp-content/uploads/2019/12/ISAPS-Global-Survey-Results-2018-new.pdf
    De landelijke portal voor gekwalificeerde plastisch chirurgen in Frankrijk https://www.chirurgie-esthetique-france.fr/
  2. LPG : technique d’optimisation des liposuccions. F. Pigneaux, fysiotherapeut; Parijs. https://www.lpgmedical.com/en/wp-content/uploads/sites/5/2016/09/Pigneaux_2001Vf.pdfEndermologie e miniliposuzione nel rimodellamento del profilo corporeo. MAJANI U., MAJANI A. L’ambulatorio medico, n° 33; maggio-agosto 2011, anno XI. https://www.lpgmedical.com/en/wp-content/uploads/sites/5/2016/11/1413214341906majani_2011.pdf