De fascia, of het bindweefselnetwerk, werd traditioneel gedegradeerd tot de rol van botbehoud en spiercomponenten.

Vandaag de dag zijn er nieuwe anatomische observaties die de aanwezigheid van fascia en zijn onafgebroken continuïteit door alle delen van het lichaam bevestigen. De fasciae is variërend van structuur en in verschillende vormen. Het varieert van de meest oppervlakkige tot op het diepste weefselniveau, en van het meest losse tot het meest georganiseerde weefsel.

Dit weefsel heeft een dynamisch gedrag en speelt een rol in het functioneren van het hele menselijk lichaam en fysiologische systemen. De meest recente wetenschappelijke onderzoeken scheppen duidelijkheid over de rol van fascia in het functioneren van het menselijk lichaam en wekken hernieuwde belangstelling van conventionele geneesmiddelen. Ondanks deze vorderingen is er nog steeds geen unanieme definitie in de verschillende internationale nomenclaturen, ondanks dat er verschillende definities zijn voorgesteld sinds 2007.

Naast de ondersteunende en beschermende functie, dient de fascia ook als een communicatie-orgaan voor het doorgeven van informatie door het hele lichamelijk systeem in relatie tot het centrale en perifere zenuwstelselsysteem. Het is daarom belangrijk om de fasciae te begrijpen en rekening mee te houden bij het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel of de visceraal systemen (chronische pijn, fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom, angst, enz.). Behandeling van fasciae kan zelfs worden beschouwd als een manier om de interactie te bevorderen tussen alle verschillende lichaamssystemen. Sommige geloven dat de fascia de ontbrekende schakel is bij het beter begrijpen van de werking van manuele therapieën. Het lijkt duidelijk dat fascia wetenschap een veelbelovende informatiebron wordt voor manuele therapie en fysiotherapie in het algemeen op korte, middellange en lange termijn. Manuele fasciatherapieën zijn specifiek gericht op spanning, spiertrekkingen of zelfs fasciale contracturen(1).

Sommige manoeuvres hebben invloed op de vochtdruk die wordt gegenereerd tussen 2 lagen fascia, wat leidt tot een toename van dikte tussen deze lagen. Het verdikken van die met vocht gevulde ruimte kan het glijsysteem verbeteren en maakt het mogelijk om spieren efficiënter te laten werken. Deze manoeuvres kunnen inwerken op de circulatie van hyaluronzuur en de werking ervan wijzigen viscositeit en laat bewegingsamplitudes vrij. Fasciacellen, vooral fibroblasten en myofibroblasten, zijn gevoelig voor de intensiteit, richting, frequentie en duur van de erop uitgeoefende belasting. Manuele behandelingen kunnen deze cellen beïnvloeden door middel van mechanotransductiefenomenen: transformatie van een fysieke kracht in biochemisch informatie met wijziging van de cellulaire activiteit.

Zo kan een handmatige trekmanoeuvre de oriëntatie en de vorm van myofibroblasten bewerken, maar ook hun gedrag en aanpassingen, door te werken op eiwitsynthese, genexpressie en secretie van ontstekingsmediatoren. Handmatige manoeuvres zoals: trekken, torsies, compressies, rekoefeningen of zelfs wrijvingen kunnen deze mechanosensitieve cellen beïnvloeden(2).

Mechanotransductie is het basismechanisme van endermologie®, een natuurlijke niet-invasieve en pijnloze methode voor de van behandeling van bindweefseltransformaties, maar ook voor spier- en bloedsomloop aandoeningen. De mechanische krachten die worden uitgeoefend door de verschillende behandelkoppen van het Cellu M6® medical apparaat beïnvloeden de cellulaire respons.

Deze behandelingen worden gebruikt in verschillende post-trauma of postoperatieve indicaties. Ze vertegenwoordigen een revolutionaire oplossing bij weefselrevalidatie(3). Gecombineerd met manuele therapieën, helpt endermologie® bij het verbeteren van de integere lichaamssystemen en de gezondheid van de fascia.


Bronnen:

  1. Du Fascia au système fascial: contributions et enjeux pour la thérapie manuelle. C COURRAUD – Revue Mains Libres, 2019. http://files.medhyg.ch/images%20lison/Mains%20libres/Du%20fascia%20au%20systeme%20fascial…Courraud.pdf
  2. Fascias et tissus conjonctifs : quelle place dans le traitement masso-kinésithérapique en 2020 ? Une revue systématique. Mémoire présenté par Alice Kohut en vue de valider l’UE28 dans le cadre de la formation initiale du Diplôme d’Etat de Masseur- Kinésithérapeute. https://memoires.kine-nancy.eu/kohut2020.pdf
  3. Endermologie New Approach in the Medicine Treatment. Mezencevová V. et al. Technological Engineering, Volume 14, Issue 1, pp.27-30. Pub Date: October 2017.