Endermologie behandelingen: het effect van mechanische stimulatie op de cellen

In onze cellen vinden constant complexe biochemische processen plaats. De cellen ontvangen informatie van buitenaf en zetten dit om in een biologische reactie. Dit wordt signaal- of informatietransductie genoemd. Wanneer de informatie mechanisch is, wordt dit mechanotransductie genoemd.

Of het nu onder fysiologische of pathologische omstandigheden is, mechanische stimulatie is in staat om veel verschillende cellen tegelijkertijd te stimuleren en daarmee de productie van verschillende cellulaire componenten te wijzigen, zoals extracellulaire matrixeiwitten (collageen, elastine, enz.), groeifactoren, ontstekingsfactoren, afbraak-enzymen en meer.

In het lab

De werking van mechanische stimulatie is in het lab uitgebreid onderzocht, en in het bijzonder op fibroblasten (deze zijn verantwoordelijk voor de productie en afbraak van de dieperliggende eiwitten in de huid zoals elastine, collageen en hyaluronzuur), keratinocyten (dit zijn de cellen waaruit de bovenste huidlaag bestaat) en endotheelcellen (bloedvatcellen). Mechanische stimulatie kan de proliferatieve capaciteit van fibroblasten verhogen door een verhoging van de DNA-synthese en door dergelijke stimulaties te stoppen, stopt ook de DNA-synthese. Deze stimulaties wekken de transformatie van de ‘normale’ fibroblast op in een ‘afscheidende’ fibroblast met een toename van de collageensynthese en remming van de enzymen die het afbreken.

Wijzigingen in de vaten

De endotheelcellen (bloedvaten en lymfevaten) zijn ook gevoelig voor mechanische spanningen die worden uitgeoefend door de bloedstroom. Elke variatie in deze spanningen resulteert in functionele en structurele wijzigingen in de vaten. Bloeddruk oefent wandspanning uit op endotheelcellen, waardoor groeifactoren vrijkomen en deze cellen migreren en laten ontwikkelen.

Mechanotransductie mechanismen op celniveau spelen dus een fundamentele rol bij de reconstructie van het weefsels en haar functie.

Endermologie®: Mechanotransductie therapie

Bewegen is leven, en daar is nog meer bewijs voor. Zonder beweging hebben onze weefsels soms een boost nodig om weer op het goede spoor te komen. Stressfactoren in ons leven zoals ziekte, ongeluk, vermoeidheid, veroudering en het verlangen jong en mooi te blijven verstoren de transductie. Fibrose, stagnatie, overbelasting: allemaal momenten waarop we een boost nodig hebben.

Mechanische stimulatie

Wanneer onze cellen niet de juiste informatie krijgen om goed te functioneren, kan endermologieâ daarvoor zorgen door een gezonde, fysiologische en op maat gemaakte mechanotransductie te produceren. De mechanische stimulatie wekt een reactie in de cel op. Deze reacties genereren nieuwe moleculaire processen die leiden tot het herstel van de mechanische eigenschappen van weefsel die nodig zijn om gezonder te zijn, te sporten zonder risico’s, te genieten van je vrije tijd, je goed voelen over jezelf en mooi te zijn! Al deze resultaten zijn aangetoond in de vele onderzoeken die LPGâ heeft uitgevoerd op het gebied van gezondheid, schoonheid, sport en welzijn:

  • Adipocyten geven vet af: vrijlating van vetzuren door de vetcellen
  • Fibroblasten scheiden af
  • De extracellulaire matrix wordt georganiseerd
  • De doorbloeding wordt geactiveerd/gestimuleerd
  • Vochtafvoer neemt toe
  • Verklevingen wordt versoepeld
  • De ontstekingsreactie neemt af
  • Gifstoffen worden afgevoerd

Endermologie® is voor weefsel, wat de schakelaar is voor licht: het gaat aan of uit, het stimuleert of kalmeert, versterkt of ontspant. Bindweefsel, epitheelweefsel, spierweefsel en zenuwweefsel, al deze weefsels hebben baat bij deze therapie.

Ter herinnering: mechanobiologie is de wetenschap die de invloed van mechanische krachten op biologisch weefsel, zoals huid en botten, en ook op cellen bestudeert.


Sources:
Evidence of skin changes induced by the LPG® Technique via image analysis. D. Innocenzi, A. et al. DermoCosmetologia- anno II, 1– gennaio/marzo 2003; 9 -15. The other tissue therapy. Jocelyne Rolland. Health News LPG 2006