Een in “Breast Journal” gepubliceerde pilotstudie beschrijft de voordelen van de toepassing van medische endermologie® bij borstreconstructie na een mastectomie en bestraling. Het retrospectieve onderzoek werd in het Franse Institut du Sein in Nice uitgevoerd en stond onder leiding van Dr. Kais Razzouk. Aan het onderzoek namen 65 vrouwen deel die allemaal een borstreconstructie hadden ondergaan met behulp van lipofilling, met of zonder prothese(s).
De deelnemende vrouwen kwamen ofwel niet in aanmerking voor een flap-reconstructie of hadden deze geweigerd, en bij 33 vrouwen werd de bestraalde huid tijdens de reconstructie voorbereid met medische endermologie®-behandelingen.

HET VETVOLUME dat bij de medische endermologie®-groep kon worden geïnjecteerd was aanzienlijk groter dan dat bij de controlegroep, met respectievelijk een eerste lipofilling van 259,3 ml vs. 150,6 ml en een tweede lipofilling van 251,8 ml vs. 154 ml. Het percentage complicaties werd met een factor 4 gereduceerd (3% vs. 12,5%). Zes van de patiënten in de medische endermologie®-groep kregen enkel lipofilling (slechts 3 behandelingen) De auteurs zijn van mening dat medische endermologie® een positieve impact heeft op de huidkwaliteit en het onderhuidse weefsel, wat tot betere resultaten leidt bij chirurgische en plastische ingrepen. De huid van de onbehandelde patiënten vertoonde tekenen van een verslechterde voeding van de huid. Zo was er bij deze groep sprake van vaatverwijding, dunne huid en capsulaire verschrompeling, terwijl bij de behandelde patiënten juist een verbeterde voeding van de huid werd waargenomen.

Door het creëren van een regeneratieve omgeving heeft Medische endermologie® een positieve invloed op de biologie van bestraald weefsel. Als de resultaten door een prospectief onderzoek worden bevestigd, kan medische endermologie® uitgroeien tot de norm om patiënten voor te bereiden op een reconstructie met behulp van lipofilling.

Download nu de LPG endermologie® brochure.

BRON:

  1. Skin trophicity improvement by mechanotherapy for lipofilling-based breast reconstruction postradiation therapy. Razzouk K, Humbert P, Borens B, Gozzi M, Al Khori N, Pasquier J, Rafii Tabrizi A. Breast J. 2020 Apr; 26(4): 725-728. doi: 10.1111/tbj.13645. Epub 2019 Oct 28.