Hoe flexibeler en krachtiger je bent, hoe makkelijker je beweegt, hoe meer energie je hebt.

Pijnklachten komen veel voor en we zoeken voortdurend naar manieren om het te verminderen. Een van de methoden waar nu steeds meer aandacht voor komt is het gebruik van trillingen. Ze worden gegenereerd door speciale apparaten of massagetherapie.

In dit artikel gaan we er dieper op in. Ook kijken we hoe je met behulp van trillingen je spierkracht en spierflexibiliteit kan verhogen. De Vibra-B methode werkt met luchttrillingen die op speciale frequenties afgesteld kunnen worden. Het neurologisch systeem, van ontspanning tot hormoonregulatie en spierconditie kan hiermee op positieve wijze beïnvloed worden. Je algehele gevoel van welzijn en vrijheid wordt vergroot.

Hoe werken trillingen op pijnvermindering?

Er bestaat zoiets als de poorttheorie. Dit werd in 1965 ontdekt. Prikkels die binnenkomen via de zenuwen, het ruggenmerg en tot slot het brein gaan langs een denkbeeldige poort. Het open gaan en open staan van die poort is te beïnvloeden. Als hij openstaat vanwege een pijnprikkel, kun je hem sluiten door een niet-pijnlijke prikkel af te geven aan het systeem. Je leidt de poort als het ware om de spreekwoordelijke tuin. De pijnprikkel wordt dan niet meer gevoeld door de hersens. Hierdoor kan het pijngevoel afnemen. Hoe mooi is dat.

Natuurlijke pijnstiller

Denk maar aan het stoten van een lichaamsdeel. Dat doet pijn. Als je er vervolgens overheen wrijft, neemt de pijnprikkel af. Er vindt afleiding plaats. Een trucje dat zich in de hersens afspeelt. Met de trillingen van Vibra-B kan dit ook bewerkstelligd worden, de hersens worden afgeleid van de pijn. Met Vibra-B gebeurt dat ook nog eens op duurzame wijze met een lang aanhoudend effect, als je het in kuurverband doet. Je creëert als het ware conditionering.

Pijnverlichting, maar ook stressvermindering

Naast het verminderen van pijn, kunnen trillingen ook bijdragen aan het verminderen van algemeen ongemak. Dit komt doordat de ontspannende en kalmerende effecten van trillingen het lichaam helpen te ontspannen en stress te verminderen. Stress is vaak een belangrijke factor bij het ervaren van pijn, dus het verminderen van stress kan indirect bijdragen aan pijnverlichting.

Gevoel van optimisme

Mooi is ook dat de trillingen die je ervaart tijdens een Vibra-B behandeling je gevoel van optimisme kunnen vergroten. Dit komt door het vrijkomen van endorfinen (de goed-gevoel hormonen die ook een pijnstillend effect hebben) en het verbeteren van de bloedcirculatie. Omdat je je lekkerder gaat voelen, verandert ook je perceptie van pijn. Je snapt het al: je kwaliteit van leven wordt aangenamer.
Mocht je vaak pijn, dan wel chronische pijn ervaren, overleg dan wel eerst met je zorgverlener als je overweegt een nieuwe behandelmethode uit te proberen. Stel de vraag of je een manuele massage mag ondergaan. Is het antwoord ‘ja’ dan mag je de Vibra-B behandeling ook doen.